Trio Massot / Florizoone / Horbaczewski tourt met nieuwe muziek en nieuwe cd
Na Cinema Novo (2006), Balades Ephémères (2011) en Secrets (2016, featuring sopraan Claron McFadden) toert Massot/Florizoone/Horbaczewski vanaf eind september 2024 tot mei 2025 weer rond in België en Nederland met de presentatie van hun 4e album, ‘Lignes de fuite’.
Qua repertoire laten Marine Horbaczewski (cello), Tuur Florizoone (accordeon), en Michel Massot(tuba, euphonium & trombone) zich niet zomaar in een muzikaal hokje duwen. Zo laveren ze van Nino Rota-achtige weemoed naar zangerige stukken, walsen lichtvoetig en flirten met jazz, en hedendaags klassiek. In gedachte passeren intussen olifanten en muizen, vrolijke prinsen, weemoedige prinsessen en overwerkte ambtenaren de catwalk.
Een onuitgegeven trio
Hun instrumenten -tuba, accordeon en cello- lijken op het eerste gezicht dan wel ongebruikelijk voor samenspel, de troeven van deze combinatie zijn zinnenstrelend: een mooie klankkleur, een breed register en een fotogenieke podiumprésence op elk concert. De souplesse waarmee ze op concerten als een perfect geolied trio ronddraaien, de melodische elegantie van de composities en de gemillimeterde precisie waarmee alles zijn plaats krijgt… het verrast en inspireert. Al improviserend tovert het drietal de vreemdste, meest prettig gestoorde, maar bovenal ontroerende klanken uit hun instrumenten. Het treft dat ze bijna 20 jaar samenspelen en het hoeft dan ook niet te verwonderen dat ze elkaar blindelings vinden.
Lignes de fuite
Tuur Florizoone vertelt over het creatieproces van ‘Lignes de Fuite’: “We gaven onszelf opdrachten[t1] , wat resulteerde in een 30-tal composities [t2] die werden besnuffeld, gewikt en gewogen. Uit die selectie resulteerde de naam voor de cd: ‘Lignes de fuite’ of vluchtlijnen. Die verwijzen naar het contrapuntisch karakter van de composities. Geen akkoordenschema’s maar véél stemmen vormen de basis. Stemmen kunnen samen of apart gespeeld worden. Lijnen dus. Lang-kort, snel-traag. Logischerwijs kunnen zowel cello als blaasinstrumenten gewoonlijk maar een enkele stem spelen. De accordeon kan er meerdere aan. [t3] Al die lijnen werden dan verdeeld maar niet noodzakelijkerwijs volgens het voorbestemde pad: zo kan de tuba soleren, kan de accordeon baslijnen spelen, kan de cello harmoniseren, etc.”
Opnames in TOOTS studio
Na een intense creatieperiode volgden verschillende try-outs voor een beperkt publiek en ging de groep op tournee in China. Daar testten ze de nieuwe muziek meteen uit voor een zeer internationaal publiek, op de opening van de vernieuwde Belgische Ambassade. “Het werd een onvergetelijk concert en een groot succes, wat ons geloof in de kracht van de composities versterkte en de tijd voor opnames rijp was”, zegt Michel Massot. Die opnames liepen 4 dagen lang in de legendarische TOOTS Studio van de VRT in het Flageygebouw, onder de technische leiding van Stef Van Alsenoy, bekend van zijn ontelbare AB-concertopnames. Een videofragment van een eerdere opname in deze TOOTS studio met verbluffende akoestiek kan je op deze YouTube bekijken.
Alle 14 composities op ‘Lignes De Fuite’ zijn dus netjes verdeeld onder de 3 muzikanten maar collectief gearrangeerd. De composities zijn fris, tijdloos, melodieus en verhalend, met een onuitputtelijke zin voor avontuur als leidraad. Verwondert het nog dat het album uitkomt op het Aventura Musica-label van Tuur, ook producer van deze cd/lp?
Line up
Bepalend voor het creatieproces en samenspel zijn de culturele roots van deze muzikanten, wat zorgt voor een magie die hen al bijna 20 jaar verbindt. Zo woont Marine Horbaczewski in Luik en draagt ze de Oekraïense achternaam van haar vader. Geboren en getogen Brusselaar Michel Massot is via zijn moeder een kwart Congolees. Tuur Florizoone werd geboren in Leuven, woont als meertalige in Brussel en dankt zijn achternaam aan zijn uitgeweken ouders uit de Westhoek. De Franstalige titel van de nieuwe cd/lp refereert ook naar de gemeenschappelijke spreektaal van de 3 muzikanten.
Steun
De cd/lp ‘Lignes de Fuite’ kwam tot stand met de steun van de cultuurdepartementen van de Vlaamse en Waalse Gemeenschap, en van radiozender Klara (VRT). Net als de vorige cd’s van Aventura Musica werd het artwork verzorgd door Christine Elinckx. De Brugse fotografe Femke den Hollander zorgde voor het beeld en Lina Kusaite, een in Brussel wonende Letse illustratrice, maakte de tekeningen. Zij verzorgde trouwens ook al het artwork van Balades Ephémères, een vorige cd van het trio.